اخبار

چگونه ماندگاری و کیفیت مواد غذایی را با استفاده از نوع بسته بندی بهبود ببخشیم

چگونه ماندگاری و کیفیت مواد غذایی را با استفاده از نوع بسته بندی بهبود ببخشیم

در طی دهه‌های اخیر، استفاده از پلیمرهای سنتزی در بسته‌بندی مواد غذایی رو به افزایش بوده است. در واقع هزینه­ های پایین تولید و خواص خوب و قابلیت‌های بالای این پلیمرها، آنها را برای کاربرد در بسته‌بندی مواد غذایی مناسب می‌سازد. ولی اغلب پلیمرهای سنتزی از دو عیب مهم برخوردارند:

الف) تجزیه پذیری ضعیف آنها سبب انباشت گستردۀ زباله­ های پلاستیکی در محیط زیست می ­شود.

ب) مهاجرت اجزای سمی و جهش‌زا ، از پلیمرهای سنتزی به داخل مواد غذایی، موجب به خطر افتادن ایمنی مواد غذایی می‌شود.

با توجه به اینکه پوشش‌های محافظ و بسته‌بندی مناسب نقش مهمی در افزایش ماندگاری بسیاری از محصولات غذایی دارند، در صنایع غذایی به طور وسیعی مورد توجه قرارگرفته اند. لازم به ذکر است که امروزه عمده موادی که در صنعت بسته‌بندی مورد استفاده قرار می گیرند از مواد تجدیدناپذیر و پلیمرهای سنتزی بوده و اثرات مخربی در محیط زیست برجای می‌گذارند. همین امر سبب شده تا رویکرد کارشناسان به سمت یافتن مواد بسته‌بندی جدیدی باشد که علاوه بر افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت غذا، به محیط زیست نیز صدمه نزده و قابل تجزیه زیستی باشند. بنابراین استفاده از پلیمرهای طبیعی که اولا قابلیت تجزیه پذیری بالایی دارند و ثانیاً مواد ایمن‌تری به شمار می ­آیند، می­توانند جایگزینی مناسب برای پلیمرهای سنتزی باشند. از جمله مواد دیگر مورد استفاده در بسته بندی که می تواند به بسته بندی خاصیت ضد میکروبی بدهد و بر کیفیت و ماندگاری مواد غذایی اثر مثبت بگذارد، استفاده از اسانس ها و یا نانوذرات ضد میکروبی در مقادیر مشخص به فرمولاسیون مواد بسته بندی می باشد که به چنین بسته بندی هایی، بسته بندی های نانو کامپوزیتی ضد میکروبی می گویند. بسته بندی های نانوکامپوزیتی ضد میکروبی باعث افزایش ماندگاری  موادغذایی از طریق جلوگیری از رشد باکتری های فاسد کننده و پاتوژن ها می شوند.

رفرنس:

Kraśniewska K, Galus S, Gniewosz M. Biopolymers-Based Materials Containing Silver Nanoparticles as Active Packaging for Food Applications–A Review. International Journal of molecular Sciences. 2020; 21(3):698. https://doi.org/10.3390/ijms21030698

Mangaraj, S., Yadav, A., Bal, L.M. et al. Application of Biodegradable Polymers in Food Packaging Industry: A Comprehensive Review. J Package Technol Res 3, 77–96 (2019) https://doi.org/10.1007/s41783-018-0049-y

۱ آبان ۱۴۰۰ ۲۲:۰۲

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید