اولویت‌های پژوهشی گروه علوم تغذیه

 

۱. تغذیه و بیماری‌های غیرواگیر

  • بررسی نقش عوامل و الگوهای تغذیه‌ای در بروز و پیشگیری از بیماری‌های شایع غیرواگیر شامل دیابت نوع ۲، چاقی، سندرم متابولیک، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی‌عروقی و انواع سرطان‌ها.
  • مطالعه ارتباط رژیم غذایی و ترکیبات غذایی با بیماری کبد چرب متابولیک (MASLD) و سایر اختلالات متابولیک.
  • تحلیل اثرات تغذیه‌ای طولانی‌مدت برشاخص‌های بیوشیمیایی،پروفایل چربی و التهاب سیستمیک در جمعیت‌های بزرگ.

۲. میکروبیوتای روده و تغذیه شخصی‌سازی‌شده

  • پژوهش در زمینه ارتباط رژیم غذایی، میکروبیوتای روده و متابولیت‌های تولیدشده توسط میکروبیوتا (مانند SCFAs، بوتیرات، پروپیونات و استات  با سلامت عمومی و پیشگیری یا مدیریت بیماری‌های مزمن.
  • بررسی تاثیر رژیم‌های غذایی مختلف (پروبیوتیک، پری‌بیوتیک، رژیم‌های فراسودمند) بر ترکیب میکروبیوتای روده و پاسخ‌های ایمنی و متابولیک.
  • مطالعه مکانیسم‌های مولکولی و بیان ژن مرتبط با اثرات تغذیه بر عملکرد میکروبیوتا و مسیرهای بیماری‌ها، شامل تنظیم ژن‌های مرتبط با التهاب، متابولیسم گلوکز و چربی.
  • توسعه رویکردهای تغذیه شخصی‌سازی‌شده مبتنی بر پروفایل ژنتیکی و میکروبیوتای فردی.

۳. مداخلات تغذیه‌ای در بیمارستان و جامعه

  • تدوین و اجرای برنامه‌های مداخله‌ای در بیمارستان‌ها با هدف کاهش سوءتغذیه بیماران بستری و بهبود روند درمانی.
  • طراحی راهکارهای تغذیه‌ای برای ارتقای وضعیت تغذیه‌ای بیماران بستری و کاهش عوارض مرتبط با سوءتغذیه.
  • اجرای برنامه‌های جامع مداخله‌ای ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر مانند کودکان، سالمندان، زنان باردار و بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن.
  • ارزیابی اثرات آموزش تغذیه‌ای و مداخلات رفتاری در سطح جامعه برای ارتقای سلامت عمومی و کاهش بار بیماری‌های غیرواگیر.

۴. سوءتغذیه و امنیت غذایی

  • شناسایی عوامل زمینه‌ای سوءتغذیه و تدوین سیاست‌های تغذیه‌ای استانی و ملی برای کاهش آن.
  • طراحی و اجرای برنامه‌های حمایت تغذیه‌ای در سطح جامعه، مدارس و مراکز بهداشتی برای ارتقای تغذیه و سلامت عمومی.
  • مطالعه تاثیر برنامه‌های امنیت غذایی و تغذیه‌ای بر شاخص‌های سلامت و کیفیت زندگی جمعیت‌های مختلف.

۵. مکمل‌های غذایی و غذاهای فراسودمند

  • بررسی الگوی مصرف مکمل‌های غذایی و پیامدهای بالینی، تغذیه‌ای و ایمنی آن‌ها در جمعیت‌های مختلف.
  • توسعه و ارزیابی غذاهای فراسودمند و ترکیبات زیست‌فعال (Functional Foods) با اثرات پیشگیرانه و درمانی در بیماری‌های مزمن
  • مطالعه اثرات ترکیبات زیست‌فعال گیاهی و حیوانی بر التهاب، میکروبیوتای روده و سلامت متابولیک.

۶. تحقیقات کاربردی و ترجمانی

  • توسعه ابزارهای نوین و دیجیتال برای ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای و پایش رژیم غذایی در جمعیت‌های مختلف.
  • استفاده از رویکردهای نوین مانند ژنتیک تغذیه‌ای، اپی‌ژنتیک، متابولومیک و پروتئومیک برای شخصی‌سازی توصیه‌های غذایی و پیشگیری از بیماری‌ها.
  • انتقال نتایج پژوهش‌ها به سیاست‌ها و برنامه‌های بهداشتیدرمانی جهت ارتقای سلامت جامعه و کاهش بار بیماری‌های مزمن.